Om mig

Mitt namn är Anna-Karin Andermo, jag är född 1987 och till vardags arbetar jag som civilingenjör inom bioteknik. Sy har jag gjort från och till så länge jag kan minnas, men det var när jag 2004 upptäckte hur man kan göra tygtavlor utifrån olika motiv som jag fastnade ordentligt.

I början gjorde jag tavlor med mer eller mindre kända målningar som motiv, just för att det har varit lättast, då de ofta har mer uttalade färgfält. Allteftersom jag har utvecklats har jag övergått till att använda fotografier, eftersom det känns mer personligt. Jag har inte gått någon kurs eller utbildning, utan har istället experimenterat mig fram med olika quilt-tekniker, och på så sätt utvecklat den teknik jag använder mig av idag – tygapplikationer med inslag av ”trådmåleri” och frihandsbroderi på maskin.

Tekniken består i att jag utgår från en bild – oftast ett fotografi, ritar ett mönster i form av olika färgfält, som senare kommer representeras av tygbitar i olika färger. Att hitta tyger i rätt färger och nyanser tar tid, men det också något av det roligaste. Med hjälp av mönstret klipps tygerna i rätt storlek och form, och pusslas sedan ihop för att bilda ett motiv. Efter att tygbitarna har sytts fast på ett bakgrundstyg och ett stabiliserande mellanlägg börjar jag frihandsbrodera delar av motivet med tråd i matchande färger.  För mer information om hur jag går tillväga, se ”teknik”.En av mina första tavlor var en reproduktion av Edvard Munchs "Skriet", och det blev en rätt så förenklad variant av denna. För skojs skull gjorde jag en ny version av Skriet, sju år efter min första, och jag tror inte att det är så svårt att se vilken som är vilken…Senast uppdaterad 2014-07-30

Foto: Karolina HärnvallComments